Tjisse Stelpstra, voormalig gedeputeerde van provincie Drenthe is hiervoor de clusterregisseur. Nu ook CES onderdeel uitmaakt van de Energy Board, stellen wij hem graag voor.
Tjisse Stelpstra omschrijft zichzelf als een soort ‘oliemannetje’, hij licht toe: “het is mijn werk om de boel te smeren, zodat processen blijven doorgaan. Ik signaleer knelpunten. Daarbij heb ik drie hoofdtaken: versnellen, versnellen en versnellen.”
De CES in Noord Nederland is één van de clusters uit het Nationaal Programma Verduurzaming Industrie (NPVI). In de stuurgroep van de NPVI zitten de zes clusterregisseurs aan tafel met ministers en mensen vanuit de raden van bestuur van de netbeheerders en industrie. Het is de plek waar knelpunten op het gebied van de verduurzaming van de industrie besproken worden.
Waterstof en opslag CO2
Tot nu toe heeft de overheid industriële clusters tweemaal gevraagd om een Cluster Energie Strategie (CES) op te stellen. Uit beide blijkt dat de industrie ontzettend veel elektriciteit nodig heeft om te kunnen verduurzamen. In de laatste CES komt ook waterstof nadrukkelijk in beeld. Onder andere wat het gebruik van waterstof voor het elektriciteitsnetwerk zou betekenen. Daaruit rollen een aantal knelpunten die op landelijk niveau moeten worden opgepakt in het nationale Meerjarenprogramma Infrastructuur En Klimaat (MIEK).
Tjisse Stelpstra: “Een ander punt dat we benoemd hebben in de CES, is de opslag van CO2. Dat heeft ook weer een relatie met waterstof. De zogenoemde blauwe waterstof wordt op dezelfde manier gemaakt als de huidige grijze waterstof. Het verschil is dat bij het maken van blauwe waterstof de CO2 wordt afgevangen. Dat betekent dat de productie CO2 neutraal kan. Bovendien is het goedkoper dan de productie van groene waterstof (met elektriciteit uit windenergie). Waarschijnlijk hebben we de blauwe waterstof wel nodig om de overgang te maken naar waterstof.”
“Alles hangt met alles samen.”
Energy Board: prioriteiten stellen
De Energy Board is voor Groningen het bestuurlijk overleg om elkaar te informeren, over waar partijen staan en waar knelpunten zitten. Het is waar de grote lijnen worden uitgezet. Stelpstra: “Dit is ook waar de prioriteitsdiscussie gevoerd gaat worden, bijvoorbeeld rondom het elektriciteitsnetwerk. Dan is het heel goed om van elkaar de belangen te weten. Dat maakt dat er ook wat begrip kan komen voor keuzes die gemaakt moeten worden.”.
“De prioriteitsdiscussie is knetter ingewikkeld, maar wel heel goed dat het bij elkaar wordt gebracht.”