Bestuurlijke zorgen
In een werksessie over de warmtetransitie bleken bestuurders zich vooral zorgen te maken over betaalbaarheid en toekomstbestendigheid. Iedereen moet kunnen meedoen en we moeten zorgen dat we de juiste beslissingen nemen. Bijvoorbeeld over elektriciteitsgebruik. Want de warmtetransitie heeft hoe dan ook gevolgen voor de belasting van het elektriciteitsnet. Om te zorgen voor voldoende voortgang in de warmtetransitie, is volgens de bestuurders een integrale visie op elektriciteitsgebruik nodig. Met ook aandacht voor onderwerpen die hiermee verband houden, zoals bijvoorbeeld de beschikbaarheid van voldoende water. Verder willen zij naast aandacht voor isoleren vanuit Maatregel 29 van Nij Begun vooruitkijken naar de aardgasvrije toekomst. De Groninger Energietafel en Energy Board zijn voor hen bij uitstek geschikt om als bestuurders en maatschappelijke partners elkaar bij te praten over de voortgang van de warmtetransitie.
Warmte
In het Warmtehuis verloopt de regionale samenwerking ondertussen steeds beter. ‘We werken aan een kennisplatform zodat we stukken makkelijker kunnen delen en bewaren’, zegt coördinator Alexandra Das. ‘Iedere twee weken kunnen gemeenten terecht in het Warmtehuis voor overleg, samenwerking en kennissessies, bijvoorbeeld op het gebied van nieuwe wetgeving of netcongestie. Daarnaast maken we voortgang met de inrichting van een flexteam. Dit team kan gemeenten ondersteunen op beleids- en projectniveau. Inmiddels hebben we hiervoor de wensen en behoeften in kaart gebracht.’
Naar de RES 3.0
De werkgroep warmte is nauw betrokken bij de voorbereidingen op de nieuwe RES 3.0. Hiervoor worden opnieuw ‘foto's’ van de gemeenten gemaakt. Deze maken duidelijk hoever ze zijn met de uitvoering van de warmtetransitievisies. En de opvolger daarvan: het warmteprogramma.
In de werkgroep warmte en in de RES 3.0 is er speciale aandacht voor groen gas, geothermie en de warmtetransportleiding van de Eemsdeltaregio naar gemeente Groningen. Ook de ontwikkeling van warmtebedrijven en warmtenetten komt aan bod. Dit in relatie tot de nieuwe wetgeving.