Energiehubs dragen daarmee bij aan het verminderen van de problemen door netcongestie. De bestaande infrastructuur wordt hier namelijk efficiënter gebruikt.
Voor dit onderzoek is met diverse stakeholders gesproken zoals waterschap Noorderzijlvest, GeWOONGroen, Arriva, Cluster6 (industrie) en de netbeheerders. Dit heeft geleid tot vier kansrijke locaties voor het ontwikkelen van energiehubs:
- Eemshaven: energiecluster Noord-Nederland;
- Delfzijl: energiecluster Noord-Nederland;
- Cluster 6 bedrijven: kansen voor Oost-Groningen;
- Stad Groningen: kansen voor de gebouwde omgeving en mobiliteit.
Met de uitkomsten van het onderzoek gaat de provincie Groningen aan de slag om de ‘Groningse aanpak energiehubs’ op te stellen. Dit gebeurt in een aantal werksessies met gemeenten, Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij en netbeheerders. De aanpak van de gemeente Groningen voor energiehubs ‘Groningen Stroomt Door’ is daarbij een goede basis om op te schalen naar de gehele provincie. Daarbij wordt ook gekeken hoe eerdere initiatieven voor energiehubs op andere locaties in de provincie een plek kunnen krijgen in de aanpak.
Tijdens de werksessies wordt daarnaast ook aandacht besteed aan lokale en nationale samenwerking, het borgen en uitwisselen van opgedane kennis en ervaring, monitoring van energiehub-initiatieven en financiering. De 'Groningse aanpak energiehubs' moet in de tweede helft van dit jaar klaar zijn. Na bespreking in de Energyboard stelt Gedeputeerde Staten de aanpak vast