Zorgen over haalbaarheid RES bod 2030

Wilma Nabring 04-06-2025 44 keer bekeken 0 reacties

De overheden in Groningen hebben de afgelopen twee jaar opnieuw stappen gezet in het realiseren van de duurzame opwek van elektriciteit en het verwarmen van gebouwen zonder aardgas. Dit blijkt uit de voortgangsrapportage RES 3.0.

Voor het opwekken van elektriciteit is 79% van de doelstelling van 5,7 TWh voor 2030 gehaald. Wel zijn er zorgen over de haalbaarheid van het RES bod dat er ligt voor 2030. Dit komt onder andere door toenemende problemen als gevolg van netcongestie. Maar ook door vertraging in de vergunningverlening en realisatie bij de aanleg van zonne- en windparken en de elektrische infrastructuur. Ook is het steeds lastiger om energieprojecten financieel sluitend te krijgen. 

4,49 TWh per jaar al gerealiseerd
RES Groningen deed vier jaar geleden in de RES 1.0 de toezegging om in 2030 ten minste 5,7 TWh per jaar aan duurzame elektriciteit uit wind- en zonneparken op land op te wekken. Op landelijk niveau moeten de 30 energieregio’s in dat jaar plaats bieden aan 35 TWh aan duurzame elektriciteit. Inmiddels is van die oorspronkelijke opgave voor Groningen 4,49 TWh gerealiseerd.

Het bod van 5,7 TWh halen we niet als er geen oplossingen komen voor netcongestie, vertraagde vergunningverlening en afnemend rendement door dalende stroomprijzen en oplopende bouwkosten. Binnen de Groninger Energieaanpak brengen we daarom in beeld waar de knelpunten liggen. Samen kijken we wat er richting 2030 mogelijk is.

Gebruik aardgas voor verwarming flink afgenomen
Op het gebied van het verwarmen van gebouwen zonder aardgas is de nodige voortgang geboekt. Door de aandacht voor isolerende maatregelen is het bewustzijn vergroot en het gebruik van aardgas voor verwarming de afgelopen twee jaar flink afgenomen. Maatregel 29 van Nij Begun zal hier de komende jaren nog een extra impuls aan geven.

Gemeenten werken verder aan het verwarmen van woningen zonder aardgas. In de elf Proeftuinen Aardgasvrije Wijken bundelen inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties hun krachten om over te schakelen op alternatieve vormen van verwarming. De afgelopen twee jaar is er, mede door onderzoek, meer duidelijkheid gekomen over wat nodig is om de overstap naar aardgasvrij te kunnen maken. Denk aan het delen van warmtebronnen zoals industriële restwarmte en het opvangen van pieken in het energieverbruik.

Samenwerking in de Groninger Energieaanpak
Kenmerkend voor Groningen is de samenwerking in de Groninger Energieaanpak. Overheden, netbeheerders, ondernemers en maatschappelijke organisaties ontmoeten elkaar regelmatig op ambtelijk en bestuurlijk niveau. Ze delen kennis en werken gezamenlijk aan het oplossen van energievraagstukken. Dankzij deze samenwerking werken we in de voorbereiding van besluiten al aan draagvlak en maken we een zorgvuldige belangenafweging. In de Groninger Energieaanpak komen meerdere energieopgaven samen. Naast warmte en duurzame opwek zijn dat de energievoorziening van de industrie en het energiesysteem van de toekomst. Deze samenhang helpt bij het maken van plannen voor de langere termijn. In de afgelopen twee jaar is voor de verschillende opgaven gestart met het maken van een doorkijk richting 2050.

Klik hier voor de RES 3.0. 

Cookie-instellingen